SLAGTEKYLLINGER

Høns og kyllinger er nysgerrige dyr, der elsker at udforske verden og nyde et støvbad i solen. Det er intelligente dyr, der alle har forskellige personligheder, præcis lige som hunde, katte og mennesker.

I Danmark opdrættes der hvert år over 120 mio. slagtekyllinger, men det enkelte dyrs liv og personlighed betyder intet i produktionen: I den konventionelle produktion lever dyrene under dårlige forhold, hvor de går på meget lidt plads og aldrig ser solen eller mærker frisk luft.

De største dyrevelfærdsproblemer i den danske produktion af slagtekyllinger er:
  • Ekstrem vækst som kan føre til gangproblemer og dårligt helbred
  • Alt for lidt plads
  • Manglende beskæftigelse
  • Utilstrækkelig bedøvelse ifm. slagtning
  • Dyrene kommer aldrig udenfor.

Livet som slagtekylling

Deres liv begynder på et rugeri, hvor de kommer til verden i rugemaskiner. Fra en slagtekylling kommer til verden, til den bliver slagtet, går der under 40 dage. Kyllingerne er avlet med det formål at vokse så hurtigt som muligt. Resultatet er en turbokylling, der vokser fra knap 50 gram til lidt over to kg på 35 dage. 

Den unaturligt hurtige vækst er et stort dyrevelfærdsproblem. Tre ud af fire dyr kan ikke gå normalt, og i nogle tilfælde er kyllingernes problemer så alvorlige, at de ikke kan holde kroppen oprejst1. For at få kyllingerne til at tage på endnu hurtigere, er der kunstigt lys i staldene de fleste af døgnets timer, så dyrene spiser mere. Typisk har dyrene kun 6 timers mørke i døgnet fordelt på to perioder på hhv. 2 og 4 timer.

Slagtekyllinger sendes til slagteriet efter ca. 35 dage, når de har nået den ønskede vægt på lidt over to kg. Indfangningen af dyrene sker med en maskine, som “fejer” kyllingerne op, hvorefter de føres op på et transportbånd og pakkes i kasser. Denne process stresser dyrene meget, og over en million kyllinger får hvert år knoglebrud eller andre skader under indfangning2