ELEFANTER

Hver dag skal de optræde foran et hujende publikum

Hverdagen for dyrene i cirkus er ikke bare sjov, og dyrene lever under ekstremt hårde forhold, når lyset slukker, og publikum går hjem.

Dyrene se måske søde og glade ud, når de hopper, danser og springer for publikum, men bag dette kan ligge hård træning, fysisk og psykisk afstraffelse, indespærring og bedøvelse. Hver dag skal de optræde foran et hujende publikum og blitzende kameraer med risiko for at udvikle stress og angst. Og indimellem det fragtes de ofte rundt på lange strækninger fra sted til sted i små kasser eller bure.

Hverdagen og træningen kan indebærer isolering, sult, trusler og vold, når de presses til at udføre tricks.

Elefanter er ikke bygget til at være rundt på mennesker

De store vilde dyr som løver, tigere, bjørne og elefanter er på ingen måder egnede til et liv i bur og manege, hvor de ingen mulighed for at udleve deres naturlige instinkter.

Selvom elefanter er store og stærke dyr, er de ikke bygget til at bære rundt på mennesker.

Elefanterne fjernes fra deres mødre som unger. Nogle er født i fangenskab, mens andre fanges i fælder i naturen. Herefter begynder en proces med at nedbryde dyrene psykisk for at tvinge dem til at adlyde. Nogle steder i verden kaldes metoden phajaan – elefantknusning.

Under træningen bliver elefanterne bundet, spærret inde og tæsket igen og igen. De kan også blive nægtet søvn og væske. Til sidst er dyrene så rædselsslagne og bange for at blive slået, at mennesker kan få dem til næsten hvad som helst. 

Elefanterne tvinges til at arbejde hele dagen og mange får ofte ikke tilstrækkelig mad eller hjælp fra dyrlæger. Mange elefanter bliver skadet af det hårde arbejde og den psykiske vold, som fortsætter hele deres liv, til de er slidt op.